Historiaa

The Gulf Story

Poimittu US-Parts Finn-Amin sivuilta: www.usparts.fi.

Gulf on yksi vanhimmista öljy-yhtiöistä. Siitä lähtien, kun Gulf avasi yhden maailman ensimmäisistä öljylähteistä nimeltään Spindletop vuonna 1901 ja maailman ensimmäisen ”drive-in” huoltoaseman Pittsburgissa vuonna 1913, on kehitys yksinkertaisista voiteluaineista huippumoderneihin synteettisiin tuotteisiin ollut erittäin suuri.

Gulf on ollut jo 100 vuotta polttoaine- ja öljyteknologian kehityksen kärkijoukoissa. Osana yhtiön jatkuvaa maailmanlaajuista kehitystä Gulf palaa Eurooppaan itsenäisenä vaihtoehtona suurten voiteluaineiden joukkoon.

Suomeen Gulf-voiteluaineet palasivat vuonna 2002, kun US-Parts Finn-Am Oy aloitti tuotteiden maahantuonnin. Näin Gulf palasi Suomeen yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Gulf-voiteluaineet täyttävät kaikki nykyaikaisen moottoriteknologian asettamat laatuvaatimukset. Tuotevalikoimaan kuuluvat henkilöauto- ja raskaan ajoneuvokaluston moottori- ja vaihteistoöljyt, veneiden ja laivojen sekä pienkoneiden- ja moottoripyörien käyttämät voiteluaineet ja autokemikaalit.

Vuonna 2008 myös Gulf-huoltamot palasivat Suomeen US-Parts Finn-Am Oy:n allekirjoitettua polttonesteiden myyntilisenssin Gulf Oil International Ltd:n kanssa.

Clean Cart Oy/ Gulf Honkavaara

Vuonna 1979 yrittäjä Åke Lihavainen perusti Itä-Suomen Hiekkapuhallus ja Maalaus Oy:n, toimialanaan maalaus- ja pinnoitustyöt.

Vuonna 2002 alan vaihdoksen myötä yrityksen nimi muutettiin Clean Cart Oy.ksi ja yritys alkoi tarjoamaan raskaankaluston pesupalveluita. Raskaankaluston pesupalvelut toimii Joensuussa osoitteessa Lukkotie 9. Pesulinjasto ja pesulatilat on uusittu vuonna 2014.

Vuonna 2008 Clean Cart Oy laajensi yritystoimintaansa huoltoasemapalveluihin. Toukokuussa 2008 Pyhäselän Honkavaaralle perustettiin Suomen ensimmäinen Gulf liikenneasema.

Viihtyisä perheyritys, Gulf Honkavaara, tarjoaa polttonesteiden ja autotarvikkeiden lisäksi kahvila ja lounaspalveluita, pitsa ja grilliruokaa sekä veikkaus ja toto. Clean Cart Oy toimii myös itäsuomen Gulf -öljytukkuna sekä Autoracing kilpa-autotarvikkeiden jälleenmyyjänä.

Ennen Gulffia paikalla toimi Neste-huoltoasema A. Heiskanen.

Alunperin samalla paikalla on toiminut huoltoasema jo 60-luvulta, jolloin huoltoaseman virkaa toimitti pieni parakki. Huoltoasemaa pyöritti paikallinen taksiautoilija Onni Lungren. 70-luvulta lähtien huoltoasemaa Kesoilin lipun alla pyöritti Aleksanteri Ruusu.

90 -luvun alussa uusi omistaja Aulis Heiskanen siirtyi nesteen väreihin ja huoltoasemaa laajennettiin ajanmukaisesti erkkereillä ja katto sai nykyisen muotonsa.

2008 siirryttiin Gulfin väreihin jolloin myös kaikki huoltoaseman ulkopinnat uusittiin. 2012 vanha huoltokorjaamo muutettiin asiakastiloiksi ja rakennettiin entisiin takatiloihin uudet asiakas WC.t.

Vuonna 2014 huoltoasema on kokenut suurimman muutoksensa sillä kaikki huoltoaseman sisäpinnat on uusittu ja keittiö on laajennettu ja uusittu.

Gulfin historiaa

Gulf Oil Corporation oli merkittävä yhdysvaltalainen öljy-yhtiö, joka perustettiin vuonna 1901. Yhtiö harjoitti mm. öljynetsintää ja -jalostusta, öljytuotteiden kauppaa ja huoltoasemaliiketoimintaa.

Gulf-huoltoasemia oli sekä Yhdysvalloissa että lukuisissa muissa maissa, myös Suomessa. Gulf Oilin olemassaolo päättyi vuonna 1984, kun se sulautettiin Standard Oil of California -yhtiöön. Vastaanottavan yhtiön nimeksi tuli sulautumisen jälkeen Chevron ja se on tänä päivänä Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä.

Ennen fuusiota Gulf Oil oli luopunut huoltoasemistaan Euroopassa. Monessa maassa, muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa Gulf-huoltoasemat siirtyivät Kuwait Petroleum Corporation -yhtiölle, joka sittemmin otti käyttöön Q8-tuotemerkin. Suomessa Gulf-huoltoasemat olivat siirtyneet jo 1970-luvulla E-Öljylle ja Kesoilille.

Fuusion jälkeen Gulf-tuotemerkki jäi Chevronille, joka käytti sitä 1990-luvun alkupuolelle saakka, mutta on luovuttanut sen toisille yhtiöille.

Yhdysvaltain ulkopuolella Gulf-merkin käyttöoikeus on siirtynyt Gulf Oil International Ltd -nimiselle yhtiölle, joka kuuluu intialaiseen Hinduja-konserniin. Yhtiö on edelleenluovuttanut Gulf-tuotemerkin käyttöoikeuden useaan maahan, muun muassa Alankomaihin, Belgiaan, Britanniaan ja Ruotsiin. Näissä maissa on syntynyt uudestaan Gulf-huoltoasemien verkosto. Ruotsissa toimii jo yli 100 Gulf-asemaa.

Gulf-huoltoasemat Suomessa:

Suomessa Gulf-tuotemerkin käyttöoikeuden omistaa nykyään Us-Parts Finn-Am Oy, joka lisensioi tuotemerkkiä edelleen itsenäisille huoltoasemayrittäjille vuodesta 2008 alkaen.

Polttoaineen Gulf-asemille toimittaa Seo. Ensimmäinen uusi Gulf-huoltoasema oli Helsingin merisatamassa sijaitseva veneasema. Suomen ensimmäinen maa-asema avattiin juuri Honkavaaralle 2008.

Elokuussa 2014 Gulf-huoltoasemien määrä oli kymmenen. Niistä viisi oli veneasemaa.

Historiaa: Us-Parts Finn-Am Oy

Helsingissä sijaitseva US-Parts Finn-AM Oy on auton varaosia, autourheiluvarusteita, vanteita, veneilytarvikkeita ja voiteluaineiden maahantuontia harjoittava yhtiö.

Yhtiön juuret juontavat 1970-luvulle, jolloin amerikkalaisten autojen varaosien maahantuonti käynnistyi. Vuonna 1995 US-Parts Oy:n liitettiin toinen alan yritys, Finn-Am Oy.

Vuosien saatossa yhtiö on kasvanut yhdeksi Euroopan johtavista amerikkalaisten autojen varaosaliikkeistä. Helmikuussa 2008 US-Parts Finn-AM Oy osti Autoracing Ax Oy:n, joka on johtava kilpa-autourheilun osien ja ajovarusteiden maahantuoja ja jälleenmyyjä Suomessa.

Venetarvikkeita ja varaosia yhtiö on maahantuonut jo 1980-luvulta lähtien ja on vuosien kuluessa kasvanut johtavaksi veneteollisuuden toimittajaksi.

Vuonna 2002 US-Parts Finn-AM Oy allekirjoitti Gulf Oil International Ltd:n kanssa lisenssisopimuksen Gulf® – voiteluaineiden edustuksesta ja markkinoinnista Suomessa ja Baltian maissa. Tuolloin legendaarinen Gulf palasi takaisin Suomeen yli 30 vuoden tauon jälkeen.

Hyvänä jatkona silloin aloitetulle Gulf® – voiteluaineiden myynnille, yhtiö on maaliskuussa 2008 aloittanut polttonesteiden myynnin Suomessa, allekirjoittamalla erillisen polttonesteiden myyntilisenssin Gulf Oil International Ltd:n kanssa.

US-Parts tekee pitkäaikaisia Gulf- jälleenmyyntisopimuksia jo toimivien huoltoasemayrittäjien kanssa.

Yhtiön toimistotilat ja varasto sijaitsevat omassa kiinteistössä Roihupellon teollisuusalueella Helsingissä. US-Parts Finn-AM OY työllistää nykyisin yli 60 henkeä Helsingin, Tallinnan ja Autoracingin toimipisteissä. US-Parts Finn-AM Oy on Autoalan Keskusliiton jäsen.